Wij werken 'op maat' en leveren een doelgericht advies en professionele begeleiding. Iedere doelgroep vraagt een specifieke aandacht en aanpak. 

 

Doelgroepen: 

Bekijk onze mogelijkheden en maak vrijblijvend een afspraak waarbij wij een passend voorstel kunnen geven in een persoonlijk gesprek. 

 


Particuliere initiatieven

Voor advisering en begeleiding tav ontwikkeling van een  leefgemeenschap al of niet met mensen met een ondersteuningsvraag.

Ons adviesbureau adviseert en begeleidt deze initiatieven, waarbij mensen zowel jong als oud valide en minder valide, bereidt zijn om samen te wonen, te leven en voor elkaar te zorgen met behoud van privacy. Dit houdt in dat:

  • Dat er een adviesrapport wordt opgesteld met een businesscase als onderdeel voor de haalbaarheid van het initiatief.
  • Dit adviesrapport als onderdeel om te komen tot een principeverzoek voor de gemeente
  • Afspraken maakt met de doelgroep(en) die deel uitmaakt(en) van de leefgemeenschap
  • Deze afspraken worden opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst
  • Het opstellen van kaders als uitgangspunt om te komen tot een leefgemeenschap
  • Het opstellen van een addendum als onderdeel van de huur, dan wel koopovereenkomst waarin afspraken tav de leefgemeenschap wordt weergegeven
  • Het begeleiden van de doelgroep(en) in het ontwikkelfase van de leefgemeenschap en indien nodig ook na de realisatie.

Project ontwikkelaars

voor advisering en begeleiding tav ontwikkeling van een  leefgemeenschap al of niet met mensen met een ondersteuningsvraag. De rol van de projectontwikkelaar is met name het realiseren van de woonvorm. Als adviesbureau ontwikkelen en ondersteunen wij de doelgroepen/ participanten die onderdeel uit gaan maken van de leefgemeenschap. Dit houdt in dat het adviesbureau:

  • Een adviesrapport zal opstellen met al of niet een businesscase indien er sprake is van een financiële onderbouwing.
  • De doelgroep(en) / participanten meenemen in de gedachtegoed om te komen tot een leefgemeenschap
  • Afspraken maakt met de doelgroep(en)/ participanten die deel uitmaakt(en) van de leefgemeenschap
  • Deze afspraken worden opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst
  • Het opstellen van kaders als uitgangspunt om te komen tot een leefgemeenschap
  • Het opstellen van een addendum als onderdeel van de huur, dan wel koopovereenkomst waarin afspraken tav de leefgemeenschap wordt weergegeven
  • Het begeleiden van de participanten in het ontwikkelingstraject van de leefgemeenschap en indien nodig ook na de realisatie.
  • Het adviesbureau kan in deze ook als projectondersteuner het project begeleiden.

Gemeenten

Bij nieuwbouwprojecten kan het ontwikkelen van een leefgemeenschap een toegevoegde waarde zijn, waar de gemeenten ook profijt van hebben als inwoners minder gebruik hoeven te maken van voorliggende voorzieningen doordat men in een leefgemeenschap elkaar wil ondersteunen. Hierbij is sprake van maatschappelijke meerwaarde naast het voorzien van woonruimte. Het adviesbureau kan de gemeente hierbij ondersteunen doordat vanuit het adviesbureau projectbegeleiding kan worden geleverd, die inhoudelijke kennis heeft van leefgemeenschapsontwikkeling en er zorg voor draagt dat de doelgroep die samen een leefgemeenschap gaan vormen betekenisvol voor elkaar zullen zijn.

Wooncorporaties

Zij bouwen vaak in opdracht van gemeentes of vanuit een zorgorganisatie of vanuit eigen ontwikkeling waarbij een leefgemeenschap van jong en oud, vitaal en minder vitaal, een maatschappelijke meerwaarde heeft. Het adviesbureau adviseert, stelt een adviesrapport op met zo nodig een businesscase en begeleidt het proces ten aanzien van de ontwikkeling van een leefgemeenschap waarbij het adviesbureau ook op kan treden als projectleider voor dit onderdeel.  

Provincie

gezien de agrarische sector onder druk staat vanwege de uitstoot van stikstof waarbij sprake is van gedwongen afbouw of volledig opheffen van het bedrijf, kan een alternatief worden geboden vanuit de regelgeving; ruimte voor ruimte, wat mogelijkheden biedt voor kleinschalige woonvormen al of niet met mensen met een ondersteuningsvraag, dagbesteding etc. Het adviesbureau adviseert. de agrarische ondernemer indien er sprake is dat deze ondernemer op zijn erf een dagbestedingsproject wil beginnen voor mensen met een ondersteuningsvraag, een kleinschalige woonvorm wil realiseren voor mensen met een ondersteuningsvraag of een leefgemeenschap wil realiseren als ruimte voor ruimte regeling waarbij sprake is van samen wonen door samen te leven en elkaar te ondersteunen. Het gaat hier met name om de haalbaarheid waarbij een businesscase ten grondslag ligt aan de hand van verschillende scenario’s die op het erf gerealiseerd kunnen worden en het begeleiden van de gewenste woonvorm. Dit alles wordt weergegeven in een adviesrapport wat als uitgangspunt geldt voor de verdere ontwikkeling. Dit adviesrapport maakt onderdeel uit van een aanvraag tot een principeverzoek naar de gemeente

Zorgorganisaties

Doordat de behoefte van cliënten/ bewoners door de jaren heen is veranderd waarbij deze doelgroep meer de regie over eigen leven wil behouden en invloed wil uitoefenen, vraagt dit om een andere wijze van ondersteuning door organisaties. Daarnaast speelt het tekort aan zorgprofessionals ook een grote rol. Dit vraagt om vernieuwende zorgconcepten voor de zorgorganisaties. Het gaat hier met name om ouderen- en gehandicaptenorganisaties. Het adviesbureau ondersteunt en begeleidt de organisatie door:

  • Het uitvoeren van een Quick Scan analyse in de huidige situatie
  • Opzet van een vernieuwd zorgconcept, waarbij gebruik wordt gemaakt het sociaal netwerk, de buurt waarin de organisatie zich bevindt en een herinrichting van het (zorg)team waarbij gekeken wordt naar de indicatie van de client/ bewoner en de benodigde deskundigheidsniveaus
  • Een businesscase aan de hand van het vernieuwd zorgconcept
  • De begeleiding om te komen tot een invoering van het vernieuwd zorgconcept voor zowel de medewerkers binnen de organisatie, het sociaal netwerk en waarbij contacten worden gelegd met de buurt.
  • Evaluatiemomenten en bijstelling.